Skip to main content

Historia

Talo Oy Hämeen suojan perustava kokous pidettiin 31.5.1929. Ensimmäiset osakkeet merkitsivät kauppaneuvos A.Gust Skogster, toimitusjohtaja Arvi A. Karisto, taloustirehtööri Kusti Laurila, toimitusjohtaja Verneri Haverinen, lääninsihteeri Toivo Horelli, johtaja Ossi Lindqvist ja toimitusjohtaja Edv. Silander. Kokouksessa hyväksyttiin perustettavan yhtiön yhtiöjärjestys. 26.6.1929 Kauppa- ja teollisuusministeriö hyväksyi yhtiöjärjestyksen, jonka jälkeen oli mahdollista pitää varsinainen perustava yhtiökokous 11.9.1929. Tällöin valitun hallituksen puheenjohtajaksi valittiin kauppaneuvos A.Gust. Skogster ja varapuheenjohtajaksi kauppaneuvos Arvi A. Karisto sekä taloudenhoitajaksi Edv. Silander. Yhtiö merkittiin kaupparekisteriin 30.9.1930.

Nykyisin hallituksen puheenjohtajana toimii asianajaja Juha Kallioinen, varapuheenjohtajana Hpj. Ilkka Ruohola ja isännöitsijänä Kari Hiisijärvi.

Hämeen Suojan rakennuksen suunnitteli arkkitehti R. Vessman ja urakoitsijana toimi rakennusmestari K. Lonka. Valvojana toimi rakennusmestari K. Lonka. Peruskivi laskettiin 26.4.1930. Talo valmistui 28.9.1930. Talon valmistuttua Hämeenlinnan Suojeluskunnalla ja Lotta-Svärd yhdistyksellä oli nyt oma koti.

Piha-alueelle rakennettiin v.1931 kenttäkeittiölle ja ajoneuvoille ajokaluvaja. Päärakennuksessa tehtiin toimitilaparannuksia v.1938 ja samalla rakennettiin lisää varastotilaa piha-alueelle. 

v.2002 suoritettiin mittava osakepääoman korotus, joka mahdollisti käynnistämään rakennuksen ulkorappauksen, ikkunoiden korjaukset ja peltikaton uusinnan v.2003. Korjausten ansiosta kaupunkilaisia vaivannut talon ulkoasu saatiin korjattua lähes alkuperäiseen asuunsa. Samalla avattiin päärakennuksen pihanpuolelle huolto-ovi ja invalidiluiska. Piha-alueelta purettiin v.1930 rakennettu varastorakennus, joka mahdollisti piha-alueelle muodostettavan 30 auton parkki-alueen.

v.2004 asfaltoitiin osa piha-alueesta ja kunnostettiin yläkerran asunnosta nykyaikainen toimistotila.

v.2009 kunnostettiin WC-tilat, jolloin mm. miesten wc-tiloihin asennettiin elektroniset pisuaarit.

v.2010 kunnostettiin päärakennuksen juhlasali ja aputilat. Tiloihin laitettiin uudet lattiat ja seinät maalattiin. Samalla hankittiin saliin uudet kalusteet.

v.2013 juhlasalin valaistus uusittiin ja tiloihin rakennettiin inva-WC.

Suojeluskunnan lakattua talossa ovat kotia pitäneet eri yhdistykset, joista mainittakoon erityisesti Hämeenlinnan Mieskuoro, Hämeenlinnan Tarmo, Karjalaseura, reserviläisjärjestöt, veteraanijärjestöt ja partiolippukunta Jaarlin Pojat. Katutason tilat ovat olleet vuokrattuina yrityksille. Juhlasali on ollut vuokrattavissa kokous-, näyttely-, juhla- ja harrastustilaksi. Salin suosiota kuvaa, että tilassa pidetään vuosittain n. 300 tilaisuutta.